Gamat Saari

Gamat Saari

Gamat atau Timun laut merupakan sejenis haiwan invertebrata (tanpa tulang belakang) laut yang meraih populariti dewasa ini di sebabkan khasiat dan nilai terapeutiknya yang mengkagumkan. Malah, kuasa penyembuhannya telah di agungkan dan di manfaatkan oleh nenek moyang kita sejak lebih 300 tahun dahulu.

Tergolong didalam filum Ekinodermata, spesis Timun Laut yang didapati berkesan dari segi nilai keberkesanannya adalah daripada genus Sticophus atau lebih dikenali Gamat. Nama lainnya mengikut panggilan setempat termasuklah 'balat' 'bat' 'brunok' 'trepang atau 'hoi-sum'.

Hampir 42 spesis Timun Laut telah dikenalpasti di perairan Malaysia sementara lebih dari 2,000 spesis wujud di serata dunia.Umumnya haiwan ini berbentuk silinder, leper pada bahagian dorso-ventral dan mempunyai bukaan di bahagian anterior dan posterior.

Pembiakan boleh secara seksual atau aseksual. Ianya adalah haiwan detritus iaitu makan secara menyapu pasir ke dalam mulut. Pergerakan haiwan yang lambat menyebabkan ianya perlu mempunyai mekanisme pertahanan tubuh yang efisyen iaitu mengeluarkan Holothurinyang toksik dan dapat melumpuhkan haiwan kecil.

Holothurin dikeluarkan oleh kelenjar khusus yang dikenali sebagai Kuvier. Sebatian ini telah dicamkan seawal tahun dua puluhan dan hanya diberi penekanan yang intensif pada tahun 1950an. Saponin adalah Holothurin yang utama yang dipercayai berkesan dalam penyembuhan luka, rawatan selepas bersalin dan sebagai antifungus.

Paparan: Senarai / Grid
Papar:
Susun Ikut:
GA02 Saari Bedak Sejuk Gamat
Khasiat Bedak Sejuk Ianya dapat menghilangkan jerawat dan tompok-tompok hitam di muka. Amalkan selal..
RM7.00 RM3.00
GA04 Saari Sabun Gamat Asli Langkawi
Mengandungi bahan semulajadi bertindak sebagai antiseptik keatas ..
RM7.00 RM3.20
GE02 Gamat Emas Bioseed
Bioseed merupakan sejenis minuman serat berkhasiat yang membantu menjaga kesihatan sistem penghadama..
RM116.00 RM101.70
GE03 Gamat Emas Pati Gamat Plus
Diperkaya dengan Beta-Karotin (Pro-Vitamin A) dan berperisa oren. Dihasilkan dari ekstrak gamat yang..
RM57.00 RM50.20
GE04 Gamat Emas Pati Gamat Plus Vita
Diperkaya dengan Beta-Karotin (Pro-Vitamin A) dan berperisa oren. Dihasilkan dari ekstrak gamat yang..
RM60.00 RM52.60
Disediakan oleh OpenCart
jesseltonborneo.com © 2018